skip to Main Content

VAN ‘NATIE’ TOT WERELDLEIDER

De naam Tabaknatie vindt zijn oorsprong in de geschiedenis van de haven in Antwerpen.

Het woord “Natie” komt van “Naties”,  oorspronkelijke verenigingen met gildenstempel, die de behandeling en het vervoer van de goederen tussen de kade en de magazijnen of pakhuizen verzorgden. De namen van de natiebedrijven verwijzen vaak naar het soort goederen waar ze zich op toelegden.

Aanvankelijk gebeurde het transport van de goederen met paard en kar. Na de Tweede Wereldoorlog  evolueerden de naties naar volwaardige logistieke bedrijven die niet enkel in de haven actief zijn. Hun activiteiten omvatten het laden en lossen van vrachtschepen, transport, opslag, expeditie, douanering, zowel in binnen-en buitenland.

Tabaknatie werd opgericht in 1896, maar daarvoor, in 1847, bestond er al een “Oude en Nieuwe Tabaknatie” in Antwerpen. Deze was verantwoordelijk voor de handel en de behandeling van tabak in de haven van Antwerpen. Na de oprichting fuseerde Tabaknatie met Melknatie, en zo werd “ Tabak en Melknatie” geboren.

Tabaknatie, het grootste opslag –en overslagbedrijf voor ruwe tabak ter wereld werd in januari 2006 volledig door de familie Heyndrickx overgenomen en is trots om te zeggen dat het zij het laatste bedrijf/”Natie” in Antwerpen is dat naast organische en andere hoogwaardige producten nog steeds het in zijn naam vernoemde product verwerkt.

De huidige werking van Tabaknatie wordt georganiseerd in verschillende innovatieve opslag sites in eigen beheer, met een totale oppervlakte van meer dan 1.000.000 m², 11% van de totale opslagcapaciteit van de haven van Antwerpen.

WAAR WE VOOR STAAN

Tabaknatie staat voor een oplossingsgerichte samenwerking. Niet alleen met onze collega’s maar met iedereen die verbonden is met onze business, expertise en knowhow. Oplossingsgerichte samenwerking verenigt ons als een team en stelt ons in staat om moeilijke werkprocessen en procedures te overwinnen. Het is onze sleutel tot succes, nu en in de toekomst.

Copyright Tabaknatie NV. 2021 - All Rights Reserved

Back To Top